Учени от Института за климатични изследвания в Потсдам, Германия, предложиха решение на проблема с изтъняването на леда в Западна Антарктида, съобщиха информационните агенции.  

Те предупреждават, че ледниците Пайн айлънд и Туейтс ще продължат да се топят, каквито и мерки срещу парниковите емисии да се вземат. Количеството лед в двата ледника е такова, че разтопяването му би повишило морското ниво с 3 метра  

Западна Антарктида е покрита с достатъчно лед, за да се повиши океанското ниво с около 6 метра – покачването му дори с един метър ще принуди 190 000 души да напуснат домовете си, а повишаването му с 3 метра ще постави под заплаха крайбрежни градове като Ню Йорк, Шанхай и Токио  

За решаване на проблема с топенето на ледената покривка учените предлагат нестандартна идея – водата от разтопяването на леда да се изпомпва и да се разпръсква върху ледената покривка с помощта на оръдия за изкуствен сняг.  

Изчисленията показват, че за да се стабилизират ледниците, ще са нужни най-малко 7400 милиарда тона сняг. За да има ефект обаче, тази мярка трябва да бъде придружена и от радикално намаляване на парниковите емисии.  

Прочетете и:   Ледниците се топят по-бързо от очакваното  

Защо някои айсберги имат зелен цвят