Дългосрочното негативно влияние върху психическото или физическото ни състояние се нарича стрес и може да окаже много вреден ефект върху здравето и настроението ни.

В малки дози стресът е полезен, защото помага на тялото и ума да се мобилизират и да разрешат проблемна ситуация. Когато обаче стресът е постоянното състояние, здравето започва постепенно да се влошава.

Човек е  в стрес, когато не може да отговори адекватно на идващи отвън заплахи, които му внушават несигурност.
Ето защо е важно, ако сте подложени на сериозен стрес, да отделите време и да направите обективен анализ на ситуацията, за да си помогнете.

Обикновено източник на стрес са 3 основни причини – парите, работата и семейството.

Ако стресът идва от парите (и липсата им)

Парите никога не стигат, но когато нямате ясен финансов план, още повече не достигат. Без значение дали взимате минимална заплата или тавана на пенсията, имате нужда от стриктен писмен план на приходите и разходите ви.
Едва когато видите “черно на бяло” за какво харчите, ще можете да направите точна сметка откъде можете да спестите или за какво ще се наложи да вземете заем.

В нашата страна една част от хората са т.нар “работещи бедни”, т.е хора, които получават заплата, но тя не достига за покриване на ежедневните им нужди. Ако сте в такава ситуация, обмислете възможността за Изи Кредит до заплата. Той подпомага да изкарате месеца, като вноските са седмични.
Писменият разчет на парите ще ви помогне да видите точно колко пари са ви нужни, за да изкарате месеца и да не теглите по-голям от необходимия кредит.
Ако досега не ви се е налагало да теглите кредит, цялата процедура може да ви се стори трудна. Всъщност има възможност за вземане на заем онлайн, като в сайта на Изи кредит са описани ясно условията, сумата, вноските и всичко, което трябва да знаете, за да сте спокойни за парите си.
 
Ако стресът идва от работата

Има огромен брой хора, които взимат добра заплата, имат хубава работа...и са непрекъснато под стрес. Нуждата да си непрекъснато на висота, общуването с колеги, които не са ти по вкуса, страхът от това да загубиш работата си – всичко това се отразява на здравето в дългосрочен план.
Ако сте в такава ситуация, претеглете добре плюсовете и минусите на работното си място. Ако харесвате работата, но колегите не ви допадат, намерете начин да се изолирате или изберете да работите от вкъщи.
Можете също да ангажирате HR компания да ви търси нова работа и така да смените плавно едната позиция с друга, без да имате момент на безработица, който също може да е стресиращ.
 
Ако стресът идва от семейството

Човек не си избира роднините, но може да избере как да се държи с тях. Ако имате близък, който ви кара да се чувствате зле и под стрес, не сте длъжни да поддържате отношения с него, само защото “кръвта вода не става”. Ако положите усилия за сдобряване и те не се увенчаят с успех, прекратете отношенията, защото вашето собствено здраве е по-важно от семейната чест.
Ако пък проблемите са с човека, с когото сте се врекли във вечна вярност, помислете добре дали е възможна промяна или е време да сложите край на отношенията си. Човешкият живот е прекалено кратък и прекалено ценен, за да го прекарвате с човек, който ви прави нещастни.