След преминаването на студения атмосферен фронт в неделя, предстоят още 2-3 по-хладни дни. В понеделник дневните температури ще се колебаят в интервала 18-23 градуса. Преди обяд облачността в много райони на страната ще е разкъсана до слънчево, но след пладне облаците ще се увеличават.

Валежи ще започнат първо в югозападните райони, а след това и в останалите части на страната. Дъждът ще е краткотраен и временно интензивен. Гръмотевична дейност ще има само на отделни места. Ще духа студен вятър, който ще е по-осезаем в Западна България.

По Черноморието ще бъде слънчево, но в ранния следобед облачността ще започне да се увеличава. По южните брегове очакваме краткотрайни и интензивни превалявания. Температурите ще са между 20 и 22 градуса. Морската вода ще е около 20 градуса с височина на вълните до около 1 метър.

Времето в планините ще остане по-хладно, бурно и опасно през следващите 2-3 дни. В понеделник и вторник по най-високите части на масивите в Югозападна България и Стара планина ще прехвърчи дори сняг.

В хода на седмицата дневните температури бързо ще се повишат до нормалните за сезона. Във вторник и сряда в западната половина на страната ще е спокойно и почти без валежи, докато на изток облачността ще е по-често значителна с превалявания.

Над Черно море ще се оформи сложна циклонална система, която след четвъртък ще се развие с валежи и гръмотевични бури.

В североизточните райони ще има висок риск от градушки. Времето ще се стабилизира в самия край на седмицата, когато очакваме повече слънчеви часове.

Още за времето:

Термометърът скача до 37 градуса през юни

Пръстеновидно слънчево затъмнение изуми хората по света

Залези от остров Света Анастасия