Прясно натрупалият сняг е страхотен термоизолатор, защото се състои от 90-95 % въздух.

Сняг не вали само на Земята, а и на Марс. Феноменът, който е се наблюдава на червената планета, е много впечатляващ – ако в момента сте там температурата от гърдите надолу е 21 градуса, а над тях е 0 и снегът, който представлява въглероден диоксид, не стигна до земята.

Снежинките винаги имат по шест страни заради водните молекули, от които са направени и които могат да образуват единствено шестоъгълна структура на кристалната решетка.

Снегът невинаги изглежда бял. Той отразява пълния спектър на светлината и затова човешката ретина го възприема като бял. Ледените кристали, които изграждат неговата структура, отразяват повече червена, отколкото синя светлина. Това понякога създава илюзия за цвета на някои ледници.

Най-високият снежен човек е строен повече от месец и със своите 37 метра височина печели рекордите на Гинес. Шалът му е дълъг 30 метра, очите му са направени от гирлянди, а миглите – от ски. Ръцете му всъщност са 8-метрови елхи.

Най-голямата снежинка също е попаднала в рекордите на Гинес. Тя е била 38 см с дебелина 20 см и е паднала в щата Монтана през 1887 г.