Иновативната технология предвижда създаване на "гори" от механични дървета, за да се предотврати изменението на климата, съобщават световните медии. Разработени от Клаус Лакнър, професор по инженерство в Щатския университет в Аризона, механичните „дървета“ са хиляди пъти по-ефективни от естествените.

Представляват високи вертикални колони с диаметър 1,5 м от дискове, покрити с химическа смола. Смолата абсорбира въглеродния диоксид  от въздуха и за около 20 минути дисковете се напълват с него. За разлика от истинските дървета, които превръщат газа обратно в кислород, технологията позволява газът да се съхранява извън околната среда. Има разработки на други научни екипи относно повторното използване на съхранявания въглероден диоксид, например за производство на синтетично гориво, което ще намали търсенето на нефт и газ.

Изобретателят Клаус Лакнър планира построяване на три големи механични ферми за дървета, като първата ще бъде открита в Аризона по-късно тази година, с безвъзмездна помощ от 2,5 млн. долара от американското Министерството на енергетиката.

След като и трите заработят, ще могат да поглъщат по 1000 тона въглероден диоксид на ден, което е оценявано като важна стъпка в балансирането на световния въглероден бюджет.

 


Дори човечеството да спре да изгаря всички изкопаеми горива и да прекрати емисиите на въглероден диоксид, това вече не е достатъчно за стабилизиране на климата. Затова според експертите трябва да се работи за елиминиране на газа от въздуха, като се помогне на природата.

Професор Лакнър, пионер в директното улавяне на въздух и съхраняване на въглерод, казва: „Човечеството не може да си позволи да има все по-големи количества излишен въглерод в околната среда, така че трябва да го извадим обратно.“

„В момента“, казва Лакнър, „хората използват въглерод от изкопаеми горива, за да извличат енергия. Можете да преобразувате въглеродния диоксид в синтетични горива – бензин, дизел или керосин чрез смесване на уловения газ със зелен водород, създаден с възобновяема енергия. Това гориво може лесно да се транспортира през съществуващите тръбопроводи и да се съхранява в продължение на години, така че можете да произвеждате топлина и електричество в Бостън през зимна нощ, използвайки енергия, събрана като слънчева светлина в Западен Тексас миналото лято."

През ноември миналата година Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство извършиха първия полет, използвайки само синтетично гориво, направено от водород, извлечен от водата, и въглерод, извлечен от въглеродния диоксид в атмосферата.

Прочетете и:

"Спейс Екс" ще пречиства земната атмосфера от въглероден диоксид

Рекордни количества въглероден диоксид са отделили пожарите през изминалото лято