Американска археологическа експедиция публикува резултатите от проучванията си как древните индиански племена са повлияли на облика и екологията на шест щата (Нова Англия) от североизточното крайбрежие на САЩ, съобщават информационните агенции. Изследването е публикувано в сп. "Нейчър състейнабилити".  

Оказва се, че в течение на около 14 000 г. в районите, където са живели индиански племена, няма следи от човешка дейност, увреждаща екосистемите.   

Приема се, че първите индианци са се заселили на американския континент преди около 15 000 г., минавайки през Беринговия проток, който тогава е бил ивица суша, която свързвала Аляска с Чукотка.  

Учените анализирали образци от почвата и сведения за древния климат, като предполагали, че ще открият следи от човешката дейност. Водещата идея била, че още от началото на съществуването си човечеството е започнало да оставя отпечатък върху екосистемите и климата.  

За тяхна изненада не били открити следи от изсичане на горите или от пожари, а следите от живота на индианците по тези места през последните 14 000 г., били минимални.  

Пристигането на европейските колонизатори променя коренно ситуацията. 

Още по темата: