Метеоролозите скоро няма да разполагат със свободни имена за предстоящите урагани, тъй като списъкът с имена вече е почти изчерпан, информират световните медии.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан е от 1 юни до 30 ноември, а в Южното полукълбо те бушуват от януари до март, тоест почти през цялата година някъде по света има ураган.

Първоначално ураганите са били обозначавани с географската ширина и дължина, където са възникнали, но след 1953 г. започнали да ги наричат с женски имена по подобие на имената на корабите.

През 1979 г. Световната метеорологична организация, която отговаря за назоваването на урагани и всички тропически циклони,
приема списък от мъжки и женски имена, които се редуват.

За атлантическите бури има шест списъка с имена, които се повтарят, след като са изминали шестте години.

Първият атлантически ураган с мъжко име е ураганът Боб през 1979 г. Когато ураганът е причинил смъртта на много хора, името му се маха от списъците –  например Катрина през 2005 г.

Тази година вероятно ще се наложи да се използва гръцката азбука, което не е прецедент, тъй като в миналото вече се е случвало.

Тазгодишният списък с имена на урагани започва с Артър и съдържа 21 имена. За 2020 г. Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ обаче е прогнозирала рекордните 25 бури – вероятно заради климатичните промени. Последното име в списъка за тази година е Уилфред и следващите урагани ще получат имената Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.

В началото на тази седмица бяха издадени предупреждения за пет циклона в Атлантическия океан, което се случва за втори път в историята.

В зависимост от географската точка, където възникват бурите, те биват наричани с различни имена – в Атлантическия океан и североизточната част на Тихия океан се наричат урагани, в северозападната част на Тихия океан са тайфуни, а в Южното полукълбо и Индийския океан – циклони.