Впечатлението на хората за нашествие от насекомите „миризливки“ се дължи на застудяването на времето – период, в който те търсят убежище за зимуване и влизат в домовете.

Това обясни за БТА доц. д-р Николай Симов от Националния природонаучен музей – БАН. 

Ентимологът споделя, че една от причината за активността на миризливките през есента се дължи и на климатичните промени, които водят до по-топло време от обичайното за този сезон.

„Със сигурност има нашествие, но от гледна точка на това, че тези насекоми завладяват нови територии“, казва Симов.

По думите му миризливките са инвазивен вид, привнесен от чужбина. Те се разпространяват заради движението на хора и стоки, като за кафявата миризливка се знае, че е от Югоизточна Азия.

Макар че ги срещаме често в дома си, те не са опасни.

„Това са насекоми, които дори не се опитват да търсят контакт с човека“, казва ентимологът.

Що за същества са миризливките?

Миризливките, наричани по-рядко вонещици, спадат към разред полутвърдокрили насекоми, каквито са божикравичките и дървениците. Половината на крилото им е с по-кожеста твърда структура, а другата – ципеста.

Те живеят по растенията и дърветата, хранят се със сока на плодовете и затова могат да са проблем за зеленчуковите и овощни култури.

У нас най-често се срещат два вида миризливки – зелена и кафява (мраморна). Присъствието на последната в България е установено от 2016 г. В София тя става изключително масова, после във всички други градове. По думите н Симов фактът, че тя може да лети, спомага за нейното разпространение.

„Един път пренесена от човека и попаднала в подходяща климатична зона с достатъчно храна, миризливката спокойно се разпространява и сама“, заяви той.

Опасни ли са миризливките за хората?

Миризливките също имат хобот, но не са кръвосмучещи. Единственото неприятно е миризмата, която отделят, ако бъдат смачкани или хванати с ръце. Оставят и лека жълта пигментация.

Като напомни отново, че миризливките са активни през топлите месеци, доц. Симов обясни, че зимуват възрастните представители на този вид насекомо. Те излизат през пролетта, живеят, снасят яйца, след което, през май-юни умират и се появяват новите ларви.

До есента тези млади миризливки са станали възрастни и те са второто поколение, което от края на лятото-началото на есента тръгват да си търсят място за зимуване, разказа ентимологът.

Обикновено миризливките зимуват в кората на дърветата, крият се по дограмата. Понякога и някое растение в дома може да бъде техен гостоприемник, казва Симов.

Когато попаднат в стая, която е добре затоплена, докато навън е студено, те се активизират и започват да летят, обясни той. Ако летят твърде дълго и изтощят хранителните си запаси, но не успеят да излязат навън, миризливките умират.

 

Източник: БТА