Световният фонд за дивата природа (WWF) започва своята кампания „Енергийната ефективност си струва“, съобщиха от природозащитната организация. Тя подсказва за малки стъпки във всекидневието, които бихме могли да предприемем, за да спестим пари, да бъдем по-здрави и, разбира се, да опазваме природата.

Според статистиката немалко домакинства у нас изпитват затруднения със заплащането на използваната енергия, което експертите в сектора определят като „енергийна бедност“.

През 2020 г. над 20% от българите са имали просрочени задължения по сметки за комунални услуги, а 27,5% от анкетираните домакинства споделят, че не са в състояние да поддържат дома си адекватно топъл – стойност 3,5 пъти по-висока от средната за Европейския съюз.

„И това, при положение че крайното енергийно потребление на човек в България изостава близо два пъти от средните нива на ЕС“, коментира Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ в WWF.

С мисъл за горите

Доскоро не подлагахме под съмнение, че от енергийна гледна точка използването на биомаса от дървесина е по-евтин и екологично чист вариант в сравнение с изкопаемите горива, казва още Дянков.

Това наистина е така, но само ако са спазени няколко важни условия, като използването на сухи дърва, както и на ефективни отоплителни печки. В противен случай вредите върху здравето ни и върху околната среда могат да бъдат не по-малко сериозни. Не можем да си позволим и да изсичаме безразборно горите за енергийни нужди, защото рискуваме да влошим последиците за климата, за екосистемите, както и за всички нас, които зависим от тях.

„Природата щедро ни предоставя ресурси като биомаса и редица екосистемни услуги, за нейна сметка“, допълват от WWF. Необходимо е обаче да ги използваме разумно и ефективно, за да запазим както нейната красота и функционалност, така и нашето собствено здраве и финанси.

Първото, което можем да направим, е да използваме домакинските уреди още по-рационално: така че хем да получаваме нужната енергия, хем да щадим природата и не на последно място – да намалим разходите си.

  • Настройването на бойлера на оптималните 50-55 градуса намалява разхода на електроенергия, изтъкват експертите на WWF. Промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% електрически ресурс.
  • Използването на пералнята на ниски температури пести ток. Загряването на водата използва 90 на сто от изразходваната енергия.
  • Водоспестяващи душови разпръскватели могат да намалят чувствително разхода на вода и енергия за затоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лв. двама души могат да спестят 12,5 куб. метра вода и до 400 киловатчаса електроенергия, равняващи се на около 100 лв. годишно.

Използвайки уредите ефективно, без да се замисляме, ние помагаме на околната среда – опазваме природните ресурси и подсигуряваме ниски нива на вредни емисии и прахови частици във въздуха, който дишаме.

Мисълта и ежедневните действия в името на собствените ни средства облагодетелстват и здравето ни – най-ценния ресурс, коментират още от природозащитната организация.

Прочетете и:

Бъдещето на енергията: Ето как младите могат да допринесат

Двойки набират средства на сватбения си ден за залесяване

Дания – шампионът по енергийна ефективност