В Деня на Земята – 23 април, милиардерът уточни правилата на обявената по-рано през годината своя инициатива – изобретателите, които намерят начин за справяне с въглеродния диоксид в атмосферата, ще получат награда от 100 млн. долара, съобщиха световните медии.

Според Илон Мъск човечеството не бива да поема риск от глобално бедствие, дори и шансът за това да е минимален.

Обявеният награден фонд за технологична иновация е най-големият в историята. Инициативата ще продължи до Деня на Земята през 2025 г., а Илон Мъск е готов да увеличи наградния фонд през годините.

Според учените технологията за улавяне и складиране на въглеродния диоксид ще бъде ключова за постигане на нулеви парникови емисии до 2050 г. Към момента съкращаването на парниковите емисии в света върви с много бавни темпове.

Премахването на един кубичен метър въглероден диоксид струва над 300 долара, а всяка година в атмосферата се отделят около 50 млрд. тона въглероден диоксид. Към 2050 г. ще са се натрупали за обезвреждане около 10 млрд.тона.

 


Откриването на технология за обезвреждане на въглеродния диоксид е от изключително значение за човечеството – идеята на Илон Мъск е от атмосферата да се елиминират 1000 тона въглероден диоксид годишно за период от минимум 100 години.