Президентът на Северна Корея отправи призив към служителите си да овладеят проблемите с предоставянето на храна и наблегна на сериозността на климатичните промени, докато изнасяше речта си пред Политбюро на управляващата партия.

Мощните тайфуни, които стават все по-силни заради глобалното затопляне, през 2020 г. са унищожили жизненоважни култури в Северна Корея, а тази година седмиците суша бяха последвани от мусонните дъждове, които причиниха тежки наводнения.

Според Ким Чен Ун е нужно да се наложат мерки за преодоляване на „анормалния климат“ и също е апелирал към своите служители да помогнат за справянето с наводненията и сушата.

По думите му са необходими спешни действия, тъй като опасността от изменението на климата е нараснала в последните години. Той смята, че инфраструктурата за управление на наводненията в страната също има нужда от подобрение.

Той смята, че е приоритетно реките да бъдат подсилени, да се увеличи залесяването с цел контрол на ерозията, както и да се подобри поддръжката на дигите и насипите за приливите и отливите.

Прочетете също и:

Джо Байдън смята климатичните промени за екзистенциална заплаха