Този вторник земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер отне живота на 7 души в Хърватия.

Сериозни са щетите в град Петриня, който се намира югоизточно от столицата Загреб. Повечето сгради там са напълно разрушени.

Сред загиналите са 12-годишно момиченце, баща и син, възрастен мъж, както и трима други мъже. Най-малко 25 са пострадалите, от които поне шестима са със сериозни наранявания.

 

 

Кметът на Петриня Даринко Думбович поиска да бъде изпратена незабавна помощ. По думите му заради труса се е сринала и детската градина, в която за щастие не е имало деца. За да се овладее тежкото положение в града хърватската армия е изпратила 300 бойци, които да помогнат.

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман, за да поднесе съболезнованията си и да го увери, че България е готова да окаже помощ.

В понеделник беше регистриран силен трус с магнитуд 4,9 по Рихтер в района на Загреб, а 24 часа по-късно бе отчетено и смъртоносното земетресение в Петриня.

 

 

Трусът е усетен и в съседна Словения, където атомна централа беше спряна като мярка за сигурност.

Беше доста по-силно сега. Вчера беше към 5-6 секунди. Сега поне 30 секунди. В смисъл, имаше първоначално 10-15 секунди, които бяха наистина много силни, изпопадаха нещата в къщата. Ние бързо се съвзехме и излязохме навънка... като излязохме навън, имаше паднали покриви, неща, тухли, сега по-старите сгради със сигурност ще имат. Не знам катедралата в Загреб как е”, каза за NOVA Ваня Джаферович, който в близост до епицентъра заедно със семейството си.