В мрачните дебри на Тихия океан живеят същества с неземен външен вид – хумболтовите калмари. Името им произлиза от течението Хумболт край западната граница на Южна Америка, където за пръв път са били забелязани.

Всъщност хумболтовите калмари се срещат в океана от Чили до Калифорния и прекарват по-голяма част от живота си на дълбочина 700 м. На дължина могат да достигнат два метра. Хранят се с риби, които улавят на повърхността.

Подобно на октоподите хумболтовите калмари могат да променят цвета си благодарение на пигментни клетки в кожата им. Когато са спокойни, калмарите са бели на цвят, но когато са обезпокоени или агресивни, те стават червени.

Рибари разказват, че са били свидетели как хумболтов калмар издърпва от лодката му човек и го изяжда. Калмарите са в състояние да погълнат всичко, до което се доберат, включително себеподобните си. Когато е в затруднение, по-слабият калмар изстрелва облак мастило, за да обърка противника и да се измъкне. 

Няколко човека са имали смелостта да доближат хумболтови калмари. Докато снима филм за дивата природа дълбоко в океана, един фотограф е заобиколен от калмари, които бързо стават агресивни. Пипалата им заплашват да прекъснат притока на кислород към него, но той успява да се спаси по чудо. 

Видеото на National geographic разкрива малко от поведението на загадъчните хумболтови калмари.