Топлото океанско течение Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация – система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните слоеве на океана, и студени води, които се движат в обратна посока в океанските дълбини.

Глобалното затопляне пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика става причина големи количества прясна вода с малка плътност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени от Американския океанографски институт и Лондонския университетски колеж изследвали долните седименти в Атлантическия океан и установили, че скоростта на Гълфстрийм е започнала да спада, а през последните 150 години той е загубил до 20% от силата си.
 
Този факт е много обезпокоителен, тъй като може да предизвика големи климатични промени в Северна Америка и Западна Европа. Ще зачестят суровите зими, ще се увеличи броят на наводненията и засушаванията.

Експертите са категорични, че скоростта на Гълфстрийм ще продължи да намалява, тъй като при изгарянето на изкопаемите горива атмосферата на Земята продължава да се нагрява.