Световната метеорологична организация обяви решението си бъдещите урагани да не бъдат кръщавани повече с букви от гръцката азбука. През 2020 г. ураганите бяха толкова много, че работният списък с 21 имена, поддържан от организацията, беше изчерпан.

Тогава, за втори път в историята, се прибягна до гръцката азбука и се появиха урагани с имена Алфа, Бета, Гама, Делта, Епсилон, Йота.

Световната метеорологична организация преценява, че тези имена предизвикват обратен ефект, тъй като хората обръщат повече внимание на името, не толкова на разрушителния ефект на съответния ураган.

Освен това самото произношение на някои от гръцките букви е сходно – например зета, ета, тета, и когато те станат имена на следващи един след друг урагани, това може да внесе объркване в комуникацията. Нещо, което се случи през миналата година.

 


Затова Комитетът по ураганите взе решение да създаде допълнителен списък с имена по азбучен ред, който да бъде използван вместо гръцките букви.

Имената на урагани имат съществено значение за идентифицирането на разрушителните явления и предупреждаване на населението.

През 1979 г. Световната метеорологична организация, която отговаря за назоваването на урагани и всички тропически циклони, приема списък от мъжки и женски имена, които се редуват. За атлантическите бури има шест списъка с имена, всеки от които се използва отново, след като са изминали шест години.

Тази гозина Комитетът по ураганите премахна от списъците имената на четири циклона, предизвикали особено големи щети – Дориан от 2019 г., Лора, Ета и Йота от 2020 г.

Още по темата:

Имената на ураганите са на привършване

Как кръщават циклоните и антициклоните в Германия

Тайфуни, урагани, циклони