Остров Халки – най-малкият от егейската островна група Додеканези, ще използва слънцето и вятъра като източници на чиста енергия. Това е стратегическа инициатива на гръцкото правителство в борбата срещу климатичните промени.

Гръцкото  правителство ще осъществява проекта в сътрудничество с френски компании, а официалният му старт беше даден на 5 ноември. Инициативата на правителството цели превръщането на гръцките острови в модел за зелена икономика, енергийна автономия и екомобилност. В началото на изграждането на мрежата от екоострови приоритет се дава на най-малките и отдалечени острови като Халки.

 

На острова се изгражда фотоволтаична система, която ще задоволява нуждите от електричество на 470-те жители. Френската фирма "Ситроен" предоставя 6 електрически автомобила за нуждите на полицията, бреговата охрана и общинските власти. Пристанището също разполага с 4 товарни електромобила. Амбициозната идея е постепнно всички автомобили на острова с двигатели с вътрешно горене да бъдат заменени с електрически автомобили.

 


Осветлението на острова ще бъде модернизирано с "умна" система за управление, изградена е и 5G мрежа.

Предвижда се голяма част от туристическите превози да бъдат осъществявани с плавателен съд с монтирани фотоволтаици, използващи слънчевата енергия. В проекта е включен и самолет, чийто въглероден отпечатък е с 23% по-малък от обичайния.

Изчислява се, че с използването на възобновяемата енергия икономията на енергийни разходи ще достигне 180 000 – 250 000 евро на година.

 

Превръщането на Халки в зелен остров ще доведе до намаляване на въглеродните емисии с около 1800 тона, а това е изцяло в съответствие с европейската цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г.