Миналата седмица падна градушка в района на Враца, която нанесе сериозни щети на насаждения върху десетки хиляди декара. Пораженията са между 50 и 100% в половината населени места в района. 

Спешна намеса на държавата искат земеделски стопани от община Криводол. Те настояват за бърза реакция на комисиите по оценка на щетите, за да могат да засадят отново площите и така да опитат да намалят загубите. Искат и спешна проверка на Агенцията за борба с градушките дали намиращата се само на 200 метра ракетна площадка е действала адекватно.

"По незнайни причини само 4 ракети бяха изстреляни", твърди кметът на село Бурене Валентин Николов. 

"Отглеждам към 2600 декара земя и пшеницата ми е на земята", заяви земеделският стопанин Константин Иванов. 

"Градушката, която удари Червен бряг и района на Врачанско, не можеше да бъде предотвратена", заяви в ефира на "Неделята на NOVA" директорът на Изпълнителна агенция "Борба с градушките” инж. Ваньо Славеев. 

Той бе на инспекция в обособения команден център за борба с бедствието по новия самолетен способ в Горна Оряховица.

"Градушката е паднала в края на защитен от ракетите район на Червен бряг”, посочи един от руските експерти в центъра. По думите му именно там трябва да има допълнителна ракетна площадка.

Според инж. Славеев има достатъчно ракети в страната, над чиято територия са изстреляни над 10 хиляди броя. В района на Червен бряг по време на стихията са изстреляни повече от 200 ракети. 

"Ако не бяхме направили това – можеше да се случи нещо по-лошо", категоричен е той.