Балканският полуостров е обхванат от гореща вълна с пренос на въздух от Северна Африка. Температурите в България, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Албания се покачват всеки ден, а прогнозата е че горещото време ще се задържи до средата на август.

В неделя на остров Родос избухна пожар, който е излязъл вън от контрол заради силния вятър. Наложила се е евакуация на жителите на три села. В борбата с пожарите са включени противопожарни самолети и хеликоптери.

 

В континенталната част на Гърция и по островите горят десетки пожари, като първият пожар за това лято пламна през месец май край столицата Атина.

Потреблението на електроенергия е завишено, а гръцкото министерство на енергетиката отправи призив към населението да не настройва климатиците на стойности под 26°C.

Метеоролозите прогонозират, че тазгодишната гореща вълна в Югоизточна Европа ще постави рекорд с очакваните днес и във вторник близо 47°C – вероятно в някои от низините в района на Тесалия в Северна Гърция. От години регионът е известен с екстремните горещини. Лариса, столицата на област Тесалия, често е най-топлият район в Гърция през лятото. През лятото на 2000 г. в града е регистриран най-високия температурен рекорд – 45,4°C.

Заплахата от горски пожари в Гърция, Турция и Сицилия ще нарасне, защото времето остава сухо и ветровито.