Плаващата система Уилсън, дълга 2000 фута, започва мисията си да събере цялата пластмаса в Тихия океан.

Миналия месец Фондацията за почистване на океана пусна тази система при Сан Франциско, за да предприеме мерки срещу известната "Голяма опасност от боклук в Тихия океан". Става въпрос за огромна плаваща купчина боклук между Сан Франциско и Хавай, която е два пъти по-голяма от Тексас. 

Тръбата, която е във формата на буквата U, е с 3-метрова мрежа под нея, за да улови плаващата пластмаса под повърхността на водата. От вторник започва нейната мисия, а лодка ще плава до системата на всеки няколко месеца, за да прибира събрания боклук. Целта е да се рециклира пластмасата и да се създадат нови продукти.

С около 150 милиона тона пластмаса в световните океани - и този брой се очаква да се утрои през следващото десетилетие - този тип изхвърляне на отпадъци има реални последици за изменението на климата, безопасността на морския живот и отрасли като риболова и туризма. Това може да повлияе и на здравето ни, ако пластмасата попадне в храната, която ядем.

Тихият океан е най-големият и най-замърсеният на Земята. Създателят на тръбата, Боян Слат, вярва, че неговият проект може да не изчерпва всичко, което би могло да се направи, но е убеден, че определено ще постигне промяна.

Той казва, че иска бъдещето да е по-добро от настоящето и именно това се надява да постигне.