В района на първомайското село Искра избухна голям пожар, който се е разразил в труднодостъпен район и е достигнал само на метри от последните къщи, съобщава NOVA.

Вече над 20 часа горят повече от 500 декара борова гора, сухи треви и храсти. Срещу стихията се борят около 50 души сред които пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. В селото няма вода, а хората се притесняват огънят да не застигне и къщите.

Една от първите къщи в село Искра е тази на 72-годишната Елена Георгиева, а горящото било е на 100 метра от нея.

„Цяла нощ гледаме как огънят гори и треперихме. Защото сме близо до огъня. Пламъците бяха много нагоре. Беше много страшно”, разказа тя.

Пожарът е избухнал в неделя следобед около 16:00 часа, но до вечерта е бил потушен. Вятърът през нощта се засилил и успял да разпалил нови огнища, а пламъците обхванали по-голям фронт от боровата гора

Трудно се гаси в такива площи, защото там има повече тръни, непроходими храсталаци. Специално за този пожар е невъзможно да се откара противопожарна техника”, казва комисар Георги Мангараков, директор на  пожарната в Пловдив.

По улиците в Искра има хидранти, от които пожарните автомобили зареждат, но вода няма, тъй като селото е на воден режим

Местните жители са на мнение, че пожарът е запален умишлено. Към момента той е ограничен, но но не е потушен. Пожарникарите са направили просеки в гората, така че пламъците да не могат да слязат към селото и да няма опасност за хората и къщите.

Прочетете също и:

Пожар се разрази между Хасково и Димитровград

Къща в Мездра бе подпалена от мълния

Голям пожар вилнее край Свиленград