Голяма част от Куба беше затъмнена от облак прах от Сахара с внушителни размери, който се отрази на качеството на въздуха във Флорида. Жителите с респираторни заболявания трябваше да останат в домовете си.

Облакът се движел през Атлантика от Африка през изминалата седмица. Покрил е карибския остров Пуерто Рико от неделя и се е стоварил върху Южна Флорида в сряда.

 

 

Властите очакват качеството на въздуха в кубинската столица Хавана да продължава да се влошава. Специалисти са на мнение, че облакът може да увеличи дихателните и алергичните състояния.

Към момента качеството на въздуха в Маями е умерено, поради което хората, които страдат от респираторни заболявания, бяха помолени да не напускат домовете си.

Метеорологичната служба, която следи френските карибски острови Гваделупа и Мартиника, сигнализира, че районът понася най-тежката мараня от десетилетия.

Температурите в провинция Гуантанамо, която се намира в Източна Куба, достигнаха рекордно високи стойности в сряда - термометрите показваха 37,4 градуса по Целзий.

 

 

Оказва се, че големият прашен облак съдържа силно вреден за човешкото здраве материал. Специалистите са констатирали наличието на минерали като желязо, калций, фосфор, силиций и живак. Освен това облаците носят вируси, бактерии, гъбички, патогенни акари, стафилококи и органични замърсители.