Горски пожар в Пазарджишко обхвана над хиляда декара иглолистна гора. Огънят е между селата Калугерово и Лесичово.

Над 15 пожарникари, 100 горски служители от пет дирекции и доброволци се борят с огъня. Тежка техника, осигурена от частни фирми, прокарва просеки, за да се ограничи пътят на огъня. От днес в битката се включиха и два военни хеликоптера.

Цяла нощ са правени просеки за отрязване пътя на огъня, избухнал в четвъртък. Първоначално пожарът се развиваше върхово в иглолистна гора. Вятърът обаче продължава да раздухва пламъците.

Именно в тази гора често се изоставят имигранти, нелегално преминали у нас. Това е и една от версиите за пожара. Другата е за човешка небрежност при боравене с огън.

Два вертолета с екипажи от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) оказват съдействие в погасяването на пожара, съобщават от Министерството на отбраната.

Малко след 07:00 ч тази сутрин от авиобазата излетя хеликоптер AS 532 AL Cougar и извърши първоначално разузнаване на местността, релефа, метеорологичните и въздушните условия в района на пожара. След 10:00 часа в гасенето от въздуха се включи и хеликоптер Ми-17.

Екипажите помагат на огнеборците за потушаването на пожара с обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”, с която са снабдени вертолетите. Водоснабдяването се извършва от язовир „Тополница“, се казва още в съобщението на МО.

Прочетете и:

Пожар изпепели 13 декара борова гора в Кюстендилско

Опустошителни пожари в 5 европейски държави

Опасно горещо време в следващите дни