През юни Комитетът на ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф да бъде класифициран като застрашен, но преди няколко дни решението беше отложено след бурна съпротива от Австралия, информират световните медии.

Големият бариерен риф привлича годишно 5 млн. туристи и осигурява заетост на близо 70 000 души, затова Австралия се противопоставя така силно на предложението на ЮНЕСКО.

Взето е компромисно решение Австралия да направи актуализиран доклад за състоянието на рифа до февруари 2022 г., когато евентуално рифът да бъде класифициран като застрашен.

 


Австралия е един от големите замърсители с въглероден диоксид в света, но правителството подкрепя индустриите за изкопаеми горива, тъй като евентуални рестрикции на парниковите емисии ще означават загуба на на работни места.

 

През последните десетилетия Големият бариерен риф, простиращ на повече от 340 000 кв. км., беше силно засегнат от човешката дейност. Рифът е на границата на оцеляването заради 3 опустошителни избелвания на коралите през последните 5 г., но също и заради индустриализацията по крайбрежието. Драстичното увеличаване на популацията на вид коралоядни морски звезди нанася огромни щети на рифа, а също и зачестилите тропически урагани и гръмотевични бури.

Още по темата:

Климатичните промени погубват природните забележителности по света

Кораловите рифове умират бързо

Големият бариерен риф почти не се възстановява