Облаците, които са разположени на малка височина над океаните, охлаждат атмосферата, отразявайки слънчевите лъчи обратно в космоса. Тройното увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата обаче може да предизвика тяхното изчезване и рязкото повишаване на температурите.

В районите, където климатът е умерен, слоесто-купестите облаци покриват около 20% от океанската повърхност и най-често се намират над източната част на океана (край брега на Калифорния, Мексико и Перу например).

Изчезването на тези облаци може да доведе до покачването на температурите с близо 8 градуса по Целзий, които ще се добавят към глобалното затопляне, причинено от антропогенната дейност.

"Получените резултати показват, че съществува праг на климатичните промени, за който досега не сме си давали сметка", коментира ръководителят на изследването Тапио Шнайдер от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. 

Такова повишаване на температурите ще предизвика топенето на ледовете и повишаването на нивото на океана с десетки метри.

Настоящото затопляне на климата с 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха допринася за наводнения, циклони, суши и други природни бедствия. Количеството въглероден диоксид се е увеличило с почти 45% (410 частици на милион)

Учени стигнаха до извода, че ако концентрацията на въглероден диоксид достигне 1200 частици на милион, защитният слой облаци може да изчезне. Ако антропогенната дейност продължава със същия темп, тази концентрация може да бъде надхвърлена още през 2104г., предупреждава Малте Майнсхаузен от университета в Мелбърн.

Прочетете също и:

Климат по поръчка

Как ще се промени климатът заради топенето на полярните ледове

Климатът е причина за смъртта на динозаврите