Външният вид на човека може да се промени вследствие на глобалното затопляне, се съобщава на сайта на Кеймбриджкия университет (The University of Cambridge), който публикува резултатите от изследване как се е променила човешката външност в течение на милиони години.

Изследователите са проучили вкаменелости на рода Homo от различни епохи, открити на различни места по света, след което са определили в какъв климат е живял всеки индивид.

Така става ясно, че размерът на човешкото тяло се е променял няколко пъти в миналото и това винаги е било пряко свързано с температурата – студеният климат прави хората по-едри, а при топъл климат те остават по-дребни.

Най-важната еволюционна черта на човешкия род е тенденцията към увеличаване размера на тялото и мозъка. Съвременният човек е с 50% по-тежък от изчезналия вид Homo habilis, а мозъкът му е три пъти по-голям.

Авторите на изследването предполагат, че в бъдеще ще се увеличи производството на меланин, който се свързва с цвета на кожата, косата и очите. Това означава, че кожата на хората ще стане по-тъмна. Учените прогнозират и известно намаляване на размера на тялото и мозъка, което ще бъде повлияно от повишенити температури в глобален мащаб.