Френско-италианска научна експедиция е изследвала Антарктическото плато с цел да се установи дали снеговалежите могат да компенсират загубата на лед от топенето, съобщават информационните агенции.  

Антарктида е високо ледниково плато със средна дебелина на ледената покривка 1720 м.

Резултатите от работата на експедицията ще дадат по-ясен отговор на въпроса с колко ще се покачи в бъдеще морското ниво.  

 

Изследователите са ползвали като отправна точка за проучванията станцията "Конкордия", която се намира на 1100 км от Южния полюс. Събрани са 6 тона лед и стотици проби от снега, а изследователите изминали около 1300 км при температури -25 – -45 градуса.  

Релефът на района между станцията и Южния полюс е характерен с неизследвани мегадюни. Тяхното проучване би помогнало да се разбере как се променят снеговалежите с течение на времето.  

За целта учените инсталирали специални уреди, които ще регистрират метеорологични и сеизмични данни.  

На проверка ще бъде подложена хипотезата, че глобалното затопляне увеличава изпаренията и валежите на Антарктическото плато. Ако там се натрупва нов сняг, това би забавило покачването на нивото на океаните, тъй като ще бъде компенсирано топенето на антарктическия лед.   

Ако тази теория се потвърди, то покачването на нивото на океаните до 2100 г. ще бъде не с 20 см, а "само" със 7 см.    

Прочетете и:

Ледът в Антарктика намалява необяснимо