Президентът Джо Байдън посети най-тежко засегнатите от бурите райони в Ню Йорк и Ню Джърси. Бедствието доведе до смъртта на 47 души и нанесе големи щети.

На среща с местни жители, той призова за борба с климатичните промени и подчерта, че ураганът Айда е показал опустошителните последици от новата реалност.

 

 

"Хора, доказателствата са ясни. Изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за живота ни, за икономиката ни. И заплахата е тук... Няма да стане по-добре. Въпросът е може ли нещата да се влошат?", казва Байдън.

Пътуванията на президентите до зоните на бедствие традиционно са белязани от познати ритуали, в които те предлагат утешително рамо на пострадалите и ощетените и обещават подкрепа и правителствени помощи за местните политици.

Байдън сподели и своите планове за действие спрямо климатичните промени, които нарече „мащабна програма за заетост“, като създаването на икономика от ново поколение.

Амбициите му са тя да изпревари сегашната трудова заетост и ще компенсира загубата на работни места в тежковъглеродните индустрии. За да затвърди, че последиците от изменението на климата са реални и много опасни, той припомни за ураганите, горските пожари, наводненията и сушата от началото на годината досега.

 

 

Президентът призова към незабавни действия срещу глобалното затопляне, за да бъдат овладени климатичните промени.

„Можем да попречим да се влошат. Трябва да се вслушаме в учените, икономистите и експертите по национална сигурност. Всички ни казват, че това е червен код. Нацията и светът са в опасност. И това не е преувеличение, това е факт", заяви американският президент.

Прочетете и:

САЩ разследват близо 350 нефтени разлива след урагана Айда

Най-малко 46 жертви на наводненията в САЩ

Рекордни горещини и горски пожари в Невада и Калифорния

Стотици жертви на рекордните горещини в Северна Америка