Астробиолози на НАСА доказаха спонтанната поява на живот в океаните, като пресъздадоха условия, подходящи за развиването на първите организми под водата без необходимите за фотосинтеза слънчеви лъчи, пише DarikNews.bg.

Учените са възпроизвели химическите процеси в хидротермалните отвори, които са протичали на дъното на първичния океан.

"Важно е да разберем докъде може да се стигне само с органични вещества и минерали, преди да се развие истинска клетка. Това показва в каква среда може да се появи живот", коментира Лори Бардж от Лабораторията за реактивни двигатели.

Астробиолозите са поставили в стъкленици вода, минерали, амоняк, пируват, които се срещат около хидротермалните източници. Сместа е била загряна до 70 градуса Целзий, след което учените отвели кислорода и добавили железен хидроксид, който е бил в изобилие в ранните дни на планетата ни.

Железният хидроксид реагирал със следите, останали от кислорода, след което се образувала аминокиселината аланин, която е в състава на много протеини, както и алфа-хидрокси киселина.

В края на експеримента специалистите не са успели да възпроизведат появата на живот, но са доказали, че ако в някъде в космоса има подобни хидротермални източници, там също могат да съществуват градивните елементи на живота.