Времето ще запази зимния си характер с ниски температури и периодични валежи от сняг и през следващите две седмици. Страната ни попада под влиянието на студени арктически въздушни маси, типични за зимния сезон на Балканите.

В понеделник до обяд все още са възможни изолирани валежи от слаб сняг в източната половина на страната, където и облаците ще са повече. В същото време на запад ще има разкъсвания на облачността.

Вятърът ще е студен от запад-северозапад, а дневните температури ще се колебаят между 0 и 6 градуса.

През нощта и във вторник вятърът ще се усили – първо в планините, а после и в равнинната част на страната. Поривите ще са студени и особено силни в Дунавската равнина и западна Тракия – със скорост 80-90 км/ч., по билата на Стара планина – над 100 км/ч.

Дневните температури ще се запазят между 0 и 5 градуса. Облачността ще е динамична и с разкъсвания. В хода на деня ще има снеговалежи – сравнително краткотрайни, но в някои райони временно интензивни.

В сряда ще остане ветровито. Валежи не се очакват, облаците ще се разкъсат, слънцето ще се показва по-често и на повече места. Леко ще се затопли – термометрите през деня ще показват между 2 и 7 градуса.

След като в четвъртък температурите се повишат още малко, от запад ще започне да нахлува студ. Така до края на седмицата ще е ветровито, а дневните температури ще се понижат. Облачността ще е динамична с краткотрайни снеговалежи.

Първите 10 дни на февруари ще са студени. Ако се запази прогнозираната атмосферна циркулация, около 5-6 февруари сутрините ще са мразовити с температури в някои райони до минус 10 градуса.

В началото на месеца се очаква да преминат два средиземноморски циклона, при които България ще остане в периферията. Ще има периодични валежи от сняг, които в планините и предпланинските райони ще са по-чести.