Днес е Сретение Господне – един от четирите празника в православието, посветени на Божията майка. Известен е още с имената Зимна Богородица и Вълча Богородица.

40 дни след раждането на Исус Христос, света Дева Мария Богородица донесла Младенеца в йерусалимския храм, според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно дете от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта.

В храма отишъл и старецът Симеон, който отдавна очаквал да види Спасителя. Той поел Христос от ръцете на майка му, прегърнал го и казал пророческите думи, че е видял спасението на хората.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празника през годината. По обичай и днес новородените деца се занасят в храма на 40-тия им ден за благословение, а на майките се чете молитва.

Според поверието, на този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае полът на първородното дете.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят.

На 2 февруари ден празнуват: Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Драгомира, Ралин, Ралина, Радин, Радина, Радослава, Радослав, Радослава, Средко, Сретен, Сретена.