Днес е голямата Задушница преди Великия (Великденския) пост, който през тази година започва на 15 март. В съботния ден срещу Неделя месопустна българите извършват помен в памет на починалите.

За помена се приготвя "коливо" – варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.