На 17 септември честваме празникът на нашата столица. На този ден Православната църква отбелязва Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

Датата е определена за Празник на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Чества се и 4 януари, когато през 1878 г. руските войски освобождават града от османска власт.

София носи името на късноантичната раннохристиянска съборна църква на града „Света София“, пред която днес ще има тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града. Довечера столичани могат да празнуват на концерт на Софийския духов оркестър, съобщава NOVA.

Пред Народния театър ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишния специален приз за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова.

През целия празничен ден достъпът за посетители на зоологическата градина, парк-музея „Врана”, Регионалния исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия е свободен.