Времето в четвъртък беше рекордно горещо. На много места температурите достигнаха 39 градуса, поради което беше обявен жълт код за жега в цялата страна. Екипите на Спешна помощ в София реагираха на множество сигнали за колабирали в жегата, съобщи NOVA.

Всяка от близо 20 линейки на смяна посети поне по два адреса, свързани с инциденти вследствие на горещото време. В Пирогов беше приет мъж на 82 години, който е получил инфаркт. От общината раздаваха безплатна вода на гражданите.

Още по обяд екипът на доктор Петров потегля към втори адрес заради горещините. Данните са, че на възрастна дама ѝ е прилошало и е колабирала на улицата. На място се установява, че жената е в съзнание, а хората в района са й помогнали с вода.

„Подобни пациенти се приемат в болнично заведение, ако наистина има данни за тежка дехидратация. Ако показва добри жизнени показатели ние няма как да ги хоспитализираме и остават на място”, казва д-р Евгени Петров от Спешна помощ.

След прегледа от доктор Петров се оказва, че няма нужда жената да бъде откарана в болница. Както в този случай, екипите на Спешна помощ реагираха основно на ситуации, в които на възрастни хора им е прилошало.

От изключителна важност е възрастните хора да се пазят по време на горещи дни. Най-вече трябва да избягват да излизат навън в топлите часове.

„Възрастните трябва да бъдат подсещани да се хидратират, да избягват мазни храни, особено ако са на антихипертензивна терапия наистина не трябва да подценяват хидратирането като рисков фактор за подобни колапси”, казват специалисти.