През есенно-зимния сезон хората боледуват по-често, особено ако работят в затворени помещения, които не се проветряват. Най-често причината е нашата отслабена имунна система, която не успява да се справи с по-честите атаки на вирусите – те стават по-активни и виреят по-добре, когато лятото свърши и температурите паднат.

Вместо да гълтате хапчета за лечение на настинки, подсилете имунната си система, за да може тя да се бори с бактериите и вирусите. Ето някои прости правила, които доказано имат положителен ефект върху човешкия имунитет.  

Яжте повече цитрусови плодове

Ако не можете да ядете лимони и грейпфрути, тъй като са ви твърде кисели, правете си с тях лимонада, като добавите малко мед. Въпреки своя кисел вкус, цитрусите алкализират организма и подсилват имунитета.

Пийте повече течности

Водата изхвърля отровите от тялото и спомага за по-добър имунитет. Билковите чайове също са прекрасно хидратиращо средство с полезни свойства. Шипката, черният бъз и ехинацеята са ефективни имуностимуланти.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ограничете консумацията на кафе, алкохол и цигари

Те имат обратен ефект върху имунната система – отслабват я. Зеленият чай е не само отлична алтернатива на сутрешна чаша кафе, но и много полезен продукт. Японците не напразно са истински фенове на този чай. Той съдържа вещества, които укрепват имунната система. Зеленият чай ефективно елиминира бактерии и вируси, причиняващи грип, пневмония и няколко други неприятни заболявания. Достатъчно е да пиете по 1 – 2 чаши зелен чай на ден. В случай на заболяване трябва да се увеличи дозата и да пиете 3 – 4 чаши дневно.

Консумирайте достатъчно протеин

Ако консумирате достатъчно качествено месо, мляко и яйца, ще си набавяте достатъчно протеини, за да може имунната ви система да работи добре. Ако не консумирате животински продукти, можете да получите висококачествен протеин от фасула, лещата, ядките и гъбите. Ако не получавате достатъчно от така важната за тялото съставка, имунната система се стресира и не може да функционира правилно.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Лук и чесън

Повече от всички зеленчуци лукът и чесънът спомагат за здрава имунна система, тъй като съдържат натурални антибактериални съставки, фитонциди, които убиват болестотворните бактерии. Яжте ги сурови, но без да прекалявате, тъй като те могат да раздразнят стомаха и червата. Не ги обработвайте термично, тъй като така губят голяма част от полезните си свойства.

 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Витамини и микроелементи         

За укрепване на имунитета са необходими витамини и минерали, най-добре получени по естествен път чрез храната. Витамин А има във всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци, сиренето, изварата, черния дроб, яйцата. Витамин С – в цитрусите, шипките, киселото зеле, червените чушки, магданоза. Витамин Е – в растителните масла и ядки. Витамини от група В – в пълнозърнестите храни и варива, яйца, зелени листни зеленчуци, ядки.

От микроелементите положително действат на имунитета цинкът (риба, месо, черен дроб, ядки, фасул, грах) и селенът (риба и други морски продукти, чесън). Желязо, мед, магнезий се съдържат в месото, яйцата, ядките, варивата и шоколада.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Спете достатъчно

Сънят е много важен за силния имунитет, тъй като по време на сън организмът се възстановява. Спете поне по 8 часа на денонощие, за да сте здрави и да имате имунна система, която може да пребори бактериите и вирусите

По-малко стрес, повече релаксация

Стресът може да се окаже основна причина за отслабената имунна система.   

Най-опасно е, когато човек изобщо не може да се справи със своите емоции. Съществуват различни психологически начини за справяне със стреса, за формиране на спокойно отношение към всичко в заобикалящата действителност. По-често си напомняйте, че ако не можете да измените дадена ситуация, приемете я като даденост. Друг по-нов начин е методът за стимулация на мозъка за нормализиране на дейността му.

Ако все пак сте принудени понякога да преживявате стрес, компенсирайте го със смях. Той влияе на организма така благотворно, както физическите натоварвания: снижава кръвното налягане, избавя от стреса и укрепва имунната система, подобрява апетита, понижава нивото на холестерола.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Спорт, движение и чист въздух

Специалистите категорично доказаха, че движението укрепва имунитета. За да достигнат до всеки орган, на елементите на имунната система им трябва добро кръвообращение. Това става с мускулна активност, която подпомага движението на кръвта.

Мускулите са и най-големият консуматор на глюкоза, затова дете, което се движи активно, се предпазва от диабет. Освен това, обездвижването води до напълняване на децата.

Мастната тъкан произвежда вещества, наречени цитокини. Те са елемент на възпалителния процес, имунната система се бори с тях и се изтощава в стремежа си да ги неутрализира.

Движението поддържа оптималния обмен на веществата, а редовните зимни разходки закаляват организма. На улицата рискът да хванем простуда или грип е в пъти по-малък, отколкото в закрити многолюдни помещения.

За да е по-чист въздухът и вкъщи, помещенията трябва да се проветряват редовно. 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Хигиена

Вирусите се пренасят два пъти повече от контактни повърхности, отколкото  директно по въздушно-капков път, затова повишете хигиената си – мийте по-често ръцете си със сапун, използвайте индивидуални кърпи за ръце, следете за редовното дезинфектиране на общи контактни повърхности като дръжки, клавиатури и др., Избягвайте да докосвате лигавиците на очите и носа с нечисти ръце, оттам е много по-вероятно да тръгне вирусната инфекция.