Тестът на всяко приятелство са трудните моменти. Когато единият има нужда от помощ, дали и как другият ще му подаде ръка или ще го остави да се оправя сам с проблемите си.

Обикновено никой не отказва помощ на приятелите си – да ги изслуша, да ги посъветва, да даде едно рамо, ако има нужда от физическа сила за пренасяне на тежък диван, но когато стане дума за пари, нещата стават малко по-различни.

Парите в едно приятелство трудно намират своето място. И понякога стават причина за края му. Ето защо, ако ваш приятел има финансови проблеми и ви помоли за заем, трябва да обмислите добре решението си.

Кой е приятелят, който иска пари назаем

Ние обичаме приятелите си, но и знаем добре техните лоши черти. Ако приятелят, който ви иска заем, не се слави като отговорен или трудолюбив човек, може би не е добра идея да му давате много пари назаем, защото шансът да ви ги върне е равен на нула.

Ако в нужда е някой, който знаете добре, че просто е споходен от лошо стечение на обстоятелствата и скоро ще си стъпи на краката, може да сте по-склонни да му отпуснете пари.

Колко пари иска назаем

Не е без значение каква сума иска вашият приятел. Колкото и да сте близки, не би трябвало вашето собствено семейство да се оказва във финансова нужда, защото вие сте дали пари назаем.

Когато заемът е личен, а не от Ийзикредит например, трябва да проверите дали вашият личен бюджет може да остане непокътнат, когато дадете парите назаем.

Най-добре е да давате толкова много пари назаем, колкото можете да “подарите”- да не усетите липсата им дори човекът да не може да ги върне.

Как да помогнете по друг начин

Когато човек иска пари назаем, значи, че е изпаднал във финансов беда. Тя може да е причинен от лоши стечение на обстоятелствата (уволнение от работа), но и от лоша финансова култура и липса на дисциплина.

Конкретният финансов проблем лесно може да се разреши с едно кликване на easycredit.bg. Там човек определя сумата и вноските за погасяване без риск да развали отношенията с приятелите си.

Не по-малко важно е да помогнете на приятеля си в дългосрочен план - да му помогнете да си намери нова работа, да го посъветвате как по-добре да управлява парите си и изобщо да проведете един от онези сериозни разговори, които разделят обикновените познати от добрите приятели – добрите приятели наистина се грижат един за друг.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.