Все по-студено е времето навън, а сезонните инфекции чукат на вратата. Можем обаче да си спестим скъпите лекарства и имуностимуланти, както и реденето по опашки в аптеката, тъй като природата ни предлага естествени антибиотици.

Чесън

За никого не е тайна, че чесънът има вълшебни свойства, които прогонват вредните бактерии и пречистват кръвта. Той може да ни бъде от полза при заболявания на вътрешните органи и дихателните пътища. В една скилидка чесън се съдържат над 400 полезни компонента, сред които и такива, които понижават високото кръвно налягане и противодействат на образуването на съсиреци. Не забравяйте да го включите в менюто си, тъй като е богат на антиоксиданти и е страхотен имуностимулатор.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Хрян

Народната медицина познава лечебното въздействие, което хрянът има при настинка, кашлица, бронхит и синузит. Той повишава защитните функции на организма и се бори с респираторните заболявания. Хрянът функционира като естествен антибиотик, тъй като унищожава патогенните бактерии в организма.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Босилек

Това е още един натурален антибиотик, който има бактерицидно действие и ни предпазва от инфекции. Той е богат на витамин А, магнезий, желязо, калций и много други минерали. Босилекът е едно от най-добрите решения за облекчаване на симптомите на настинка, грип и треска. Има и много силен ефект при облекчаване на кашлица, използва се при лечение на астма, бронхит, инфекции на синусите. Освен това босилекът стимулира кръвообращението и подпомага метаболитните функции на тялото. 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Още съвети от народната медицина:

Билки за силен имунитет през есента

Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата

Тези плодове борят настинката и грипа