Общо четирима са загиналите до този момент заради снежната буря, която връхлетя Испания и парализира столицата Мадрид, предават световните медии.

Министърът на вътрешните работи на страната Фернандо Гранде-Марласка смята, че броят на инцидентите в сравнително малък за толкова тежки метеорологични условия. Според него това е най-силната снежна буря в Испания за последните 80 години.

 

 

Телата на двамата от загиналите, мъж и жена, са открити от спасителните служби в Андалусия, след като колата им е била отнесена от придошла река край град Фуенхирола.

Един мъж на 54-годишна възраст е открит в Мадрид под огромна купчина сняг. Бездомник в северния град Сарагоса е починал от хипотермия.

Червен код за опасно време е в сила за 5 области в централните части на Испания. Сред тя е и Мадрид, където снежната покривка в някои части надвишава 60 см.

 

 

Националната метеорологична служба съобщава, че в рамките на едно денонощие в столицата са паднали повече от 33 литра сняг на кв.м, което за последен път се е случило през 1971 г.

Стотици автомобили бяха блокирани на затворените пътища и водачите им прекара нощта в тях. Много хора бяха извадени от колите си благодарение на армията.

Местните власти призовават всички блокирани да запазят търпение, тъй като ситуацията е усложнена и рисковете са високи.

Лошите метеорологични условия се дължат на комбинацията от студен въздушен фронт над Иберийския полуостров и топлата буря Филомена. Очаква се непрестанните снеговалежи да продължат и в следващите часове.

 

 

Вечерта на 9 януари стотици жители на Мадрид пренебрегнаха препоръките на кметството, както и ограниченията, въведени заради COVID-19, и излязоха в центъра на града на прочутата „Гран Виа“, за да си организират зрелищен бой със снежни топки. Шумната веселба беше прекъсната от намесата на полицията.

Още по темата:

Мадрид е блокиран заради снежна буря

Сняг покри Испания

Рекордно ниска температура в Испания