На 25 декември празнуваме Рождество Христово – Коледа, също позната като Божик или Божич, един от най-големите църковни празници в християнския свят.

На този ден християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Евангелието гласи, че Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея. В този момент в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Това е така наречената Витлеемска звезда, а подобно явление наблюдавахме и тази година на 21 декември.

Първите, които се покланят на Христос са витлеемските пастири, а след тях са трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Те го даряват със злато, ливан и смирна.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник, а православните християни честват 25 декември еднакво тържествено с Великден. Арменската църква отбелязва този ден на 6 януари (според григорианския календар).

Вероятно първото честване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр., а наименованието "Коледа" произхожда от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене.

Народната традиция в България се свързва с обичая коледуване, когато неженени момци, коледари, обличат празнично облекло и носят шарени тояги. Коледарските групи разучават коледни песни, определят своя водач, който е по-възрастен от тях и е женен. Определеното време за коледуване е от полунощ до изгрев-слънце на Коледа.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Има няколко народни вярвания за този празник: ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите; ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб – тогава трябва да се прекръстиш 3 пъти и да си намислиш желание.

На Коледа свършват постите, обядът е блажен и на него се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия се приготвят от свинско месо. На 25 декември се коли прасе и трапезата не се вдига цял ден. Когато домакинът стане, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На овощните дръвчета се връзва слама, за да раждат повече плодове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На 25 декември имен ден празнуват всички, които носят имената: Божидар, Божидара, Христо, Християн, Християна, Кристиян, Кристин, Кристина, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радослава, Радослав, Емил, Емануил, Емануела, Мануил, Младен, Миладин и техни производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае Честита Коледа и весели празници!