Британската метеорологична служба издаде първото в историята си предупреждение „червен код“ за екстремни горещини, като заяви, че очакваните рекордни температури в началото на следващата седмица ще изложат дори здрави хора на риск от сериозни болести и смърт, предават световните медии.

Предупреждението е за следващата седмица – понеделник и вторник, когато температурите на Острова може за първи път да достигнат 40 градуса по Целзий. Досега най-високата температура във Великобритания някога, е 38,7 градуса през 2019 г.

„Надявахме се, че няма да стигнем до тази ситуация, но за първи път в историята прогнозираме по-високи температури от 40 градуса по Целзий във Великобритания", каза Никос Кристидис от националната метеорологична служба, предава БТА.

 

 

„В проведено наскоро проучване установихме, че вероятността от изключително горещи дни във Великобритания се увеличава и ще продължи да нараства през този век, като се очаква най-високите температури да бъдат измерени в югоизточната част на Англия“, добавя той.

Британската Агенция за здравна сигурност повиши равнището на тревога до най-високото ниво, предупреждавайки за „национална извънредна ситуация“.

„При това положение болести и смърт може да настъпят и сред здравите хора, а не само сред високорисковите групи“, предупреди тя.

Училища във Великобритания обмислят възможността да останат затворени в понеделник и вторник.

Още по темата:

Заради сушата: Въведоха забрани за поливане на цветя и миене на коли в редица държави

Гореща вълна в цяла Европа

Рекордни жеги обхванаха Италия