Според проучване на южнокорейски изследователи черешовите дървета могат да бъдат използвани в борбата с климатичните промени, тъй като имат свойството да компенсират парниковите емисии.

В проучването на Корейския институт за горски изследвания се казва, че всички 25-годишни черешови дървета в Южна Корея (които са 1,5 милиона според данни от 2018 г.) могат да абсорбират 2,4 тона въглеродни емисии за година, което е еквивалентно на количеството замърсяване от 6000 автомобила. Хипотетично погледнато, емисиите от 1 автомобил могат да бъдат погълнати от 250 зрели дървета.

През април цъфтят черешовите дървета в Южна Корея, а събирането на хора в парковете по това време на годината, за да им се наслаждават, е редовна практика. За съжаление в момента много малко южнокорейци излизат от домовете си заради наложените рестрикции поради пандемията от COVID-19.

 

 

Начинът, по който тези овошки абсорбират вредните емисии, е чрез система за дишане, при която се освобождава кислород. След това въглеродът, който дърветата са приели, се усвоява от стъблата, корените, клоните и листата.

Този процес обаче не пречиства 100% от замърсения въздух, тъй като част от въглерода се връща обратно в атмосферата по време на дишането на растенията. Също така значително количество СО2 се отделя, когато дърветата умират и гният.

От години насам природозащитници се опитват да въведат практика да се засаждат повече дървета, особено овошки, за да могат да се компенсират климатичните промени.

Според изследвания от 2019 г. близо 2/3 от емисиите в атмосферата могат да бъдат усвоени по този начин, което подтиква учените да насърчават хората да гледат на залесяването като мощен инструмент за борба срещу измененията на климата.

Възстановяването на горите не просто е едно от решенията за справянето с проблемите на климата, то в действителност е най-правилното“, заяви изследователят проф. Том Кроутер от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих в интервю за The Guardian.

Прочетете също и:

Цъфнаха черешите във Вашингтон

Новата гора на София расте

Започна Седмицата на гората