Над 1000 километра от най-северната част на дългия 2300-километровия Голям бариерен риф са загинали заради покачването на температурите на водата през 2016 и 2017 г.

Температурата на водата се е покачила с един градус Целзий над средните стойности в резултат на климатичните промени, съчетани с феномена Ел Ниньо.

Експертите са използвали комбинирани данни от въздушни и сателитни наблюдения и проучвания, осъществени във водата, на 63 места по продължение на рифа.

През 2016 г. в северната част на рифа беше регистрирано най-тежкото избеляване на коралите, което впоследствие става причина за съществени промени в разнообразието на видовете корали.

При затопляне на океанската вода дори само с един градус, коралите изпадат в шок и изхвърлят водораслите, с които живеят в симбиза и които определят цвета им.

Най-застрашени са коралите с клонки, в които се крият малките рибки.

По-голям шанс да издържат температурния шок имат гладките корали с форма на пъпеш. Те по-лесно могат да изградят отново скелета си, но не са така полезни за морските обитатели.

Учените се надяват, че ако оцелелите корали бъдат опазени, те биха могли да възстановят унищожените части от рифа. Първата стъпка е да се изчисти водата, като се спре замърсяването, идващо от сушата, и най-вече да се ограничи затоплянето на климата.

Досега Големият бариерен риф е избелявал 4 пъти – през 1998, 2002, 2016 и 2017 г., при повишаването на глобалната температура с 1 градус.

Кораловите рифове са дом на около 30% от морските животински и растителни видове – служат за скривалище от хищници и им осигуряват храна.