Жители на Черноморец се притесняват от провал на летния туристически сезон. Според тях кейовете на новото рибарско пристанище спират притока на свежа вода.

Месеци преди новия туристически сезон, местните се опитват да привлекат вниманието на държавата с писмо до трима министри и настояване за спешни мерки. Рибарското пристанище в Черноморец беше открито през есента на 2016 г., а в изграждането му са инвестирани близо 10 млн. лева. Хората в морското градче обаче разказват, че точно тогава са започнали проблемите им.

„След построяването на пристанището в Черноморец ние вече нямаме плажна ивица. Мястото е заблатено. На пролет е просто неузнаваемо”, каза за NOVA Калина Парашкевова, която е жител на морския град.

„Пясъкът, всичко замина на кино. Ние се срамуваме да даваме под наем квартири, защото нямаме плаж. Ей това всичкото е жаби, жабуняк”, обяснява друга жителка на Черноморец – Дойка Иванова.

Промяната на морските течения довела и до ерозия на брега, твърдят местните. Рибарите са доволни от пристанището, защото лодките им са предпазени от бурните ветрове, но и те забелязали промяната в брега.

От Общинския съвет в Созопол изпратили писма за спешни действия до министрите на транспорта, околната среда и водите и земеделието.

„Буквално зов за помощ. Да видим по какъв начин с тяхна помощ, помощта от държавата, този проблем може по някакъв начин да бъде разрешен. Защото това наистина коства основния поминък на черноморци. Това е туризмът”, казва председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов.