Страната ни е на крачка да получи уникален код за защита на родното розово масло от Европейския съюз. Целта е митническият код да пази емблематичния ни продукт от ментета и от нелоялна конкуренция, предава репортерът Румен Бахов в "Събуди се", по NOVA.

Христо Николов отглежда 100 декара розови насаждения край карловското село Дъбене. Всяка година е изправен пред заплахата ще успее ли да реализира продукцията си. Затова приветства идеята за създаването на митнически код, който да гарантира произхода на българското розово масло.

„Като крачка напред, защото аз смятам, че имаме необходимост да отличим българското розово масло и продуктите от маслодайна роза от всички останали, които се произвеждат в света в конкурентите ни страни като Иран, Мароко, Турция, Русия през последните години. Това би отличило нашето качество и само тогава ние, розопроизводителите, може да сме спокойни, че ще имаме пазари и има кой да преработи нашия цвят”, обяснява Николов.

Според него през последните години емблемата на България е загубила доста от авторитета си на международните пазари, респективно и нашите търговци търпят загуби. Причината – фалшивото розово масло, което се внасяло от трети страни и се представяло като българско.