Глобалната среща за климата COP26 започна официално този понеделник, а целта е да се предприемат мерки срещу глобалното затопляне.

Очакванията от срещата са големи заради зачестяващите климатични бедствия на много места по света. Повече от 120 държавни и правителствени лидери се събраха в Глазгоу под натиск да направят повече и да реагират по-бързо, за да се избегне най-лошото.

България е представена от премиера Стефан Янев, а Великобритания – от министър-председателя Борис Джонсън, който отправи силно предупреждение към света:

„Човечеството отдавна пренебрегва часовника на изменението на климата. На света му остава една минута до полунощ на този часовник на Страшния съд и трябва да действаме сега“, каза Джонсън на церемонията по откриването.

Той направи препратка към Джеймс Бонд, чиито филми често завършват с обезвреждане в последната минута на взривно устройство, за което е привързан и което може да унищожи човечеството.

„Днес ние сме в същото положение мои приятели, световни лидери, като Джеймс Бонд. Трагедията е, че това не е филм и пагубното устройство е истинско“.

Още по темата:

Кралица Елизабет II с призив към световните лидери

Глазгоу: държавите ще спрат обезлесяването

Започна срещата на ООН за климата