Според календара зимата е към края си. Тази година зимният сезон се характеризира със силно променливо време, което изтощава организма и го прави много податлив на вирусни инфекции и простуда.

Първото нещо, към което посягаме, когато усетим, че се разболяваме, е билковият чай. Вълшебна напитка, криеща силата на слънчевите лъчи и мощта на природата.

Един топъл чай затопля и тонизира тялото, облекчава болките в гърлото и потиска кашлицата, особено ако е в компанията на лъжица мед и резенче лимон.

Страната ни е райска градина за много видове билки, от които стават чудесни чайове – мащерка, риган, иглика, шипка, лайка, мента, жълт кантарион и др.

Чаят от мащерка е незаменим при инфекция на горните дихателни пътища – богат е на атнтиоксиданти и действа противовъзпалително.

Лайката е една от най-популярните у нас билки, към която прибягваме в различни случаи на физически дискомфорт – чаят от лайка успокоява и гарантира добрия сън.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Богатото съдържание на витамин С в чая от шипки го прави предпочитан от мнозина като пръв помощник при простуда и грип.

С мощно действие са и комбинираните чайове – например от мащерка, риган и жълт кантарион. Полезните свойства на всяка от трите съставки прави чая вълшебна напитка във всеки сезон.

Мурсалският чай лекува кашлици и бронхити, помага при чернодробни и бъбречни заболявания, предотвратява и развитието на ракови клетки.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чаят от иглика подпомага секрецията на храчки и облекчава сухата кашлица.

Малиновият чай е много популярен в Русия като средство против простуда и кашлица.

Напоследък е популярен чаят от джинджифил, който затопля силно тялото и има мощно противовъзпалително действие.

За да извлечем целия спектър от полезни свойства на билковите чайове е важно те да бъдат запарени правилно и да се пият топли, но не и горещи – в противен случай увреждат лигавиците.

Прочетете и:

Със силата на природата срещу вирусите и настинките

Растения, които пречистват въздуха