Тази неделя в предаването "Събуди се" по NOVA климатологът проф. Георги Рачев съобщи какво време ни очаква до края на зимния сезон. По думите му няма да има валежи до края на януари, а следващите два месеца ще бъдат необичайно топли.

"Мъглите вече ще са по-рядко, защото от днес (неделя) в страната нахлува малко по-хладен въздух - с градус-два. Това ще промени обстановката и ще се радваме на по-чист въздух. Към сряда в половин България трябва вече да има двуцифрени максимуми на температурите. Което показва, че продължаваме да се намираме в период на много топло време”, казва проф. Рачев.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

"Буквално няма студ! В Европа няма студ. В Германия измериха най-високите температури, откакто се води метеорологична статистика. И у нас - до момента януари върви с 1 до 2,5 градуса над нормата", добавя климатологът.

По думите му до края на януари валежи няма да има, а през февруари и март ще са значително по-малко от обичайното.

„Прегледах данните от миналата година. Оказа се, че не е чак толкова сухо, колкото ни се иска като оправдание. За София и района на водосбора на язовир „Студена” годишната норма е около 80% изпълнена, което не означава феноменална и катастрофална картина.”, коментира Рачев.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

„Очертава се едно нормално лято. Засега с нормални температури, малко по-топло.", прогнозира той. 

"Свършваме един 30-годишен период, другата година ще сравняваме.”, каза в заключение професорът.