Топлата зима е причината за пръв път от години да няма производство на ледено вино. Тази изискана десертна напитка се приготвя от от замръзнали върху лозата гроздови зърна.

Тази година нужната за леденото вино температура от -7 градуса по Целзий не е достигната в нито един от лозарските региони на Германия.

Рядко срещаната сладка напитка се произвежда във все по-малки количества през последните години заради поредицата от все по-топли зими. През 2017 г. напитката е била направена от само 7 германски производители, а през 2013 г. едва 5 изби са пуснали ледено вино на пазара.

"Ако топлите зими зачестят още през следващите години, ледените вина от германските региони ще станат още по-скъп и рядък продукт, отколкото са сега", каза Ернст Бушер, говорителят на Германския институт по виното, пише DarikNews.bg.

Концентрацията на захар в замръзналите гроздови зърна е изключително висока и затова леденото вино е много сладко и се сервира заедно с десерта. Освен в Германия, ледено вино се произвежда и в САЩ и Канада, на места с благоприятни климатични условия.

Прочетете също и:

Защо зимата е необичайно топла

Растенията се объркват заради топлата зима