По последна информация загиналите при мощната буря, която се разрази в сряда вечерта над Халкидики, са седем, сред които има две деца. Ранени са над 100 човека.

Шестима от загиналите са чуждестранни туристи. Двама чехи, които бяха убити, след като караваната им била преобърната от бурята. Други двама са руснаци, загинали защото са били затиснати от паднало дърво. Другите 2 жертви са майка и син от Румъния, които вечеряли в ресторант, когато покрива на сградата се срутил върху тях.

Последният загинал се оказа безследно изчезналият в сряда 62-годишен рибар.

Стихията, съпроводена от силен вятър, пороен дъжд и градушка, е отнесла покриви на къщи, преобърнала е превозни средства и е изкоренила дървета. Много населени места все още са без електроподаване, а някои и без вода.

Има задръствания на изходните пътни артерии на Халкидики от туристи, които се опитват да напуснат полуострова.

На Халкидики е обявено извънредно положение. Говорителят на гръцкото правителство Стелио Петсас съобщи, че ще бъде предложена финансова помощ за трите общини на полуострова.

"Към момента всички компетентни служби полагат усилия за възстановяването на електричеството на засегнатите райони. Предполагам, че електрозахранването в района на Ситония ще бъде възстановен до вечерта, а в Касандра ремонтните дейности ще продължат до събота", коментира Красимир Серафимов, първият секретар на генералното ни консулство в Солун.