Багер унищожи дюни, докато заравнява пясъка на плажа Бутамята в Синеморец. Кадри от дейността на тежкотоварната машина в Природен парк „Странджа“ бяха публикувани в социалните мрежи. Сигналът е подаден във вторник сутринта на телефон 112 от случайно преминаваща туристка.

Гергана Николова пристигнала преди два дни в любимия си град. Около едно от заведенията на плажа вижда машина по пясъка.

„Станах неволен свидетел на багера, който заравняваше дюната. В първия момент силно се надявах, че очите ме лъжат и просто се провежда чистене на плажа. След това видях, че заравняват реално съществуваща дюна“, разказа тя.

Подава сигнал на телефон 112 и на място идват експерти от община Царево и РИОСВ-Бургас, тъй като ивицата попада в защитената територия природен парк „Странджа“. Нарушител на място няма, но нарушения са установени.

„В момента на проверката в община Царево не е входирано искане от страна на концесионера за извършване на дейност върху плажната ивица“, обясни пред NOVA Пламен Вълчев – експерт „Екология“- община Царево.

„Подадох сигнал на 112. След 10 минути се върнах, за да видя какво се случва. Нямаше и следа от багера. Притеснително е да установим, че след подаване на сигнал някой предупреждава извършителите на нарушението, така че те да прикрият следите си”, добави Николова.

Докато се отдалечавала е открила табелата, която уведомява, че това са защитени дюни, които не бива да бъдат нарушавани. Тази табела стои там от години.

„Беше съборена на пясъка и интересното е, че като се върнах – табелата липсваше“, разказа още Гергана Николова, жената подала сигнал.

„Следите от багера очертават един участък. След съпоставяне със специализираната карта по ЗУЧК ще бъде уточнено дали са засегнати пясъчни дюни и какъв вид са те“, поясни Елена Паспалева, ст.експерт РИОСВ- Бургас.

В късния следобед във вторник от РИОСВ са обяснили, че багерът е работил върху дюни, но тепърва предстоеше да се уточнява от какъв вид е природната забележителност.

Концесионер на ивицата е фирма Ди ен Трейд, който спечели плажа за срок от 20 години преди две лета. От Министерството на туризма заявиха, че нямат получен сигнал за нарушение.

„Тук никога не е имало дюни. Не съм пращал аз багера, но той е бил тук, за да почисти плажа. Моите клиенти идват тук на плаж. Върху клоните ли ще стоят?”, коментира Атанас Атанасов, който е собственик на хотели.