В периода 2019-2020 г., по време на който бушуваха унищожителни горски пожари на територията на Австралия, количеството дим, отделено в стратосферата, било колкото при голямо вулканично изригване. Последиците за климата от това са сериозни, сочи изследване, публикувано в научното издание "Сайънс".

Стратосферата е вторият слой, съставляващ атмосферата, над тропосферата, в която живеем.

 

 

Количеството пушек от пожарите е съпоставимо с това от изригването на вулкана Пинатубо през 1991 г. във Филипините, което е второто най-голямо изригване за 20 век, информира Ян Корен, един от съавторите на изследването и професор в Научния институт "Вайзман" в Израел.

Учените разказват, че димът от пожарите е напуснал континента от изток, а две седмици по-късно се е върнал от запад. Досега изследователите не никога не са наблюдавали подобно събитие.

Причината пушекът да се издигне толкова нависоко в стратосферата се дължи на комбинация от 3 фактора: пожарите са били с голяма интензивност; повечето от тях са вилнели в най-южните части на Австралия, където границата между тропосферата и стратосферата е по-ниска; бушували са край район със силни бури, което е допринесло за издигането на дима.

Когато пушек достигне стратосферата, той може да остане в нея от няколко месеца до няколко години. За сравнение, в ниската атмосфера димът се разсейва след няколко дни, най-много няколко седмици.

Учените споделят, че в резултат на всичко това се получава фино покритие от дим, което ще се простира в цялото южно полукълбо в продължение на много месеци. Сателитни изображения доказват, че пушекът е бил там от януари до юли 2020 г.

 

 

По-късно се появяват и други източници на дим, но авторите на изследването са на мнение, че този от австралийските пожари частично все още се намира там.

Как се отразява това на климатичните промени? Слоят дим притежава свойството да отразява и връща част от слънчевото лъчение, като това определено има изстудяващ ефект, особено върху океаните под него. Това може да се отрази пагубно на фотосинтезиращите водорасли в южното полукълбо, които изобщо не са малобройни.

В същото време съществува вероятност част от лъчението да бъде абсорбирано от дима, което ще доведе до локално затопляне. Все още не е ясно колко големи последици може а има от това.

Още по темата:

Австралийските пожари са навредили на около 3 млрд. животни

Щетите след пожарите в Австралия са необратими

Жителите на Сидни преживяха най-горещата нощ

Лятото в Австралия се е удължило двойно

Пожарите в Австралия покачиха нивата на въглероден диоксид